Epäajanmukaisia totuuksia: Englanti – nykyajan touhun, subjektin ja modernin individualismin lähteillä

leviathan

Epäajanmukaiset totuudet suuntaavat Englantiin ja Skotlantiin, Euroopan reunalla muutamia vuosisatoja sitten alkaneeseen mullistukseen.

Illan aikana studiossa vierailevat Shakespeare ja hänen luomuksensa Macbeth kertomassa yksilöllisyyden ja vallan syvästä tragediasta ja ylipäätään siitä miten tragedia astuu uuteen aikaan. Vanha Jumalan ylipoimu saa väistyä ja tehdä tilaa yksilöllisyyden ylipoimulle.

Ylipäätään tällöin alkaa hahmottua se modernin ’possessiivisen individualismin’ ongelmista nouseva moraalinen, poliittinen, taloudellinen ja juridinen ajattelu, jonka perillisiä yhä olemme, olkoon nykysuomalaisten häkäpönttöautoilijoiden ”yhteiskuntasopimus” mitä tahansa.

Toisin kuin sivistymättömät poliitikot, Thomas Hobbes toi maailmaan teorian yhteiskunnasta sopimuksena. Se oli ratkaiseva uutuus yhteiskuntafilosofisessa ajattelussa ja jotain mikä seuraavatkin vuosisadat kummittelee eri tavoin sen taustalla. Se mitä Hobbesin ”kaikkien sota kaikkia vastaan”, luonnontila, yhteiskuntasopimus, suvereeni ja Leviathan oikeastaan tarkoittavat, vaatii jo lähempää perehtymistä. Itse asiassa Hobbes muotoilee vasta eräänlaisen homo juridicuksen, mutta kehitys kulkee jo kansalaisyhteiskunnan ja valtion perusteellisempaa eriytymistä kohti.

Vähintään yhtä paljon kuin vanhan valtakäsityksen muuttuminen, nouseva kapitalismi ja markkinat muuttivat sekä koko yhteiskuntaa että sen jäsentämisen tapaa. Skottilaisen valistuksen kantavista hahmoista studiossa vierailee seuraavaksi Adam Smith, joka erkaannutti valtion ja kansalaisyhteiskunnan ainakin teoreettisessa ajattelussa lopullisesti toisistaan. Kysymys omistamisesta ja markkinoista erillään valtiosta alkaa saada yhä jäsentyneemmän asun. Smithin tuotannosta kuuluisin on Kansojen varallisuus, josta yleisesti ollaan tuntevinaan markkinoita ohjaava ”näkymätön käsi”. Se ei kuitenkaan ole Smithin teoksessa missään olennaisessa asemassa toimiva käsitteellistys, vaan esiintyy ohimennen esitettynä metaforana ja pikemminkin muodostaa metaforisen vastakohdan Moraalituntojen teoriassa esitetylle järjestelmänrakentajien shakkipeliä ohjaavalle kädelle. Tämä modernin yhteiskunnan ja sen poliittisen teorian ja poliittisen taloustieteen musta aukko vaatii uutta arviointia.

Possessiivisen individualismin lähteillä ovat studiossa suorassa lähetyksessä keskustelemassa ”kaiken maailman dosentit” Mikko Lahtinen ja Tapani Laine.

  • Lähetysaika: maanantai 7. maaliskuuta 2016 klo 20:00–22:00

  • Radiotaajuus: 98,4 (Radio Moreeni, kuuluvuus 50 kilometrin säteellä Näsinneulasta)

  • Internet-kuuntelu 1: TUNEIN

  • Internet-kuuntelu 2: http://153.1.15.29:8080/moreeni.mp3

  • Ohjelma on aikanaan kuunneltavissa myös ohjelma-arkistossa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.