Epäajanmukaisia totuuksia – Suomen 1930-luku

ikl
Varsin usein toistuu teesi ”elämme uutta 30-lukua”. Epäajanmukaiset totuudet sukeltavat tuohon 30-luvun maailmaan.

Suomen itsenäistyttyä säädettiin Ståhlbergin aikaan liberaali hallitusmuoto. Työväenliike oli vuoden 1918 tappion jälkeen kuitenkin kanveesissa ja suojeluskuntalainen ideologia hallitsi. Surullisenkuuluisan Aunuksen retken jälkeen perustettiin myös Akateeminen Karjala-Seura. Siitä ja sen aggressiivisesta nationalismista tulikin seuraavien vuosikymmenten ideologiaa hallitseva ja ideologiset valtiokoneistot valloittanut ideologia. Monissa tuon liikkeen ja toiminnan myöhemmissä legitimointiyrityksissä vakuutellaan, ettei kysymys ollut fasismista, vaan kotikutoisesta heimoaatteesta.

AKS ja IKL toimivat johdonmukaisesti liberaalia hallitusmuotoa vastaan ja koettivat korvata sen omalla ”lainsäädännöllään”, mutta kärsivät siinä tappion. Tämä ei kuitenkaan merkinnyt ratkaisevaa henkistä muutosta, sillä 1930-luvun suomalainen ylioppilas oli henkiseltä rakenteeltaan sotilas ja pyrki luomaan ”kansallisen yhtenäisyyden” tekemällä koko maasta eräänlaisen sotaleirin. Sotaan tämä hanke päätyikin, mutta päättyikö se?

Epäajanmukaiset totuudet luotaavat tuota menoa ja hakevat kiinnekohtia ennen muuta ajan hengen vastavirtaan kulkeneiden intellektuellien aikalaismerkintöjen avulla. Näitä olivat etenkin Raoul Palmgren, Matti Kurjensaari ja Lauri Viljanen. Tärkeäksi osoittautuu myös Olavi Paavolainen, josta ei kuitenkaan voi koskaan olla varma puhuuko hän positiivisesti vai negatiivisesti siitä mitä käsittelee, mutta tärkeitä aikalaishuomioita hän teki.

Keskustelemassa ovat Erna Oesch, Mikko Lahtinen ja Tapani Laine.

  • Lähetysaika: maanantai 2. marraskuuta 2015 klo 20:00–22:00

  • Radiotaajuus: 98,4 (Radio Moreeni,
    kuuluvuus 50 kilometrin säteellä Näsinneulasta)

  • Internet-kuuntelu 1: TUNEIN

  • Internet-kuuntelu 2: http://153.1.15.26:8080/moreeni.mp3

  • Ohjelma on aikanaan kuunneltavissa myös ohjelma-arkistossa

2 vastausta artikkeliin “Epäajanmukaisia totuuksia – Suomen 1930-luku”

  1. Kansa vaatii jaksoa kuultavaksi ohjelma-arkistoon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.