Mitä on anarkismi?

alippu

Anarkismi on monimuotoinen ja hankalasti määriteltävissä oleva poliittinen suuntaus, joka elää erilaisissa, usein jatkuvasti muuttuvissa muodoissaan. Monimuotoisuuden ohella ajatussuuntaan on jossain määrin sisäänrakennettu yksimielisyyttä ja selkeitä määritelmiä karttava, joskus jopa suoranaisesti vastustava, asenne. Kaikesta huolimatta on mahdollista löytää lukuisia perusajatuksia ja toimintatapoja, jotka luonnehtivat anarkismia sen eri muodoissaan. Niin sanotun suuren yleisön keskuudessa näistä perusajatuksista tosin elää vankkojakin käsityksiä, joista monet vaikuttavat perustuvan anarkian arkikielisen merkityksen sekoittamiseen poliittisen anarkismin kanssa, jotka kuitenkin osin ovat sisällöllisesti jopa ristiriitaisia käsitteitä.

Vastustavatko anarkistit kaikkea järjestäytymistä? Saako anarkisti mielestään tehdä mitä huvittaa? Onko anarkismi individualistista vai jonkinlaista kommunismia? Mikä itse asiassa on anarkismin suhde vasemmistolaisuuteen, ja voiko myös kapitalistinen yhteiskunta olla anarkistinen? Onko anarkismi aina kumouksellista vai voiko se elää sovussa vallitsevan järjestyksen kanssa ja mahdollisesti reformistisena liikkeenä? Onko kyse utopistisesta haasteesta vaiko käytännönläheisestä toiminnasta, ja miten anarkistinen yhteiskunta voisi olla mahdollinen vai onko se jo käsitteenä jotenkin ristiriitainen?

Illan lähetyksessä etsitään vastauksia näihin kysymyksiin, kun studioon kerääntyy keskustelemaan kokoelma ihmisiä, jotka ovat elämänsä varrella kuka mistäkin syistään ottaneet selvää anarkismin olemuksesta.

  • Lähetysaika: maanantai 25. tammikuuta 2016 klo 20:00–22:00

  • Radiotaajuus: 98,4 (Radio Moreeni,
    kuuluvuus 50 kilometrin säteellä Näsinneulasta)

  • Internet-kuuntelu 1: TUNEIN

  • Internet-kuuntelu 2: http://153.1.15.29:8080/moreeni.mp3

  • Ohjelma on aikanaan kuunneltavissa myös ohjelma-arkistossa

Yksi ajatus artikkelista “Mitä on anarkismi?”

  1. Miksi äänestämättömyys on anarkisteille usein niin tärkeää? Eikö tässä piile dogmatismin, identiteettipolitiikan ja yksinäisyyden vaara?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.