Totuusradiossa 14.3.2011 uneksitaan Amerikasta ja pohditaan sen merkityksiä ihmisyydelle. Eurooppalähetys meni jo, maanantain Amerikassa pitää olla avoimen utopistinen. Pitäisikö Amerikka keksiä uudelleen?
Illan ohjelmassa liu’utaan Amerikan ideasta orjuuteen, villiin länteen, Henry Fordiin, hampurilaisiin ja kuumiin koiriin, Coca-Colaan, Vietnamiin, republikaaneihin, loputtomiin valtateihin, kulttuuriteollisuuteen, ryysyistä rikkauksiin ja kapitalismin amerikkalaiseen ihmetarinaan.
Unelma vapaudesta on täyttynyt, mutta mistä vapautua nyt? Neuvostoliitto romahti jo, koska on Amerikan vuoro? Tähän ja kaikkiin mahdollisiin kuulijoita ja toimittajaa vaivaaviin kysymyksiin vastaavat Ronkainen, Ahponen ja Pekk02010. Ohjelman toimittaa Lauri Kämäri.
Kuuntele osoitteessa:
http://www.uta.fi/media/suora/moreeni/totuusradio.html
Uusinta lähetetään perjantaina 18.3. Sitä voi kuunnella osoitteessa http://www.uta.fi/media/suora/moreeni/simulcast.html.
Maanantaiseen keskusteluun voi kytkeytyä kommentoimalla tätä artikkelia joko nyt, ennen lähetystä, tai lähetyksen aikana klo 22–24!
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=sLSveRGmpIE[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=rrNToxbN4n8[/youtube]
Please, companera/os, bear in mind that the land of milk and honey is many: http://www.youtube.com/watch?v=4a7HXgYou-8
Älkää ny perkele puhuko koko ajan Amerikasta siellä – luulevat että puhe on molemmista mantereista + Kanadasta!
This – also – is United States of America: http://www.marxists.org/archive/cannon/index.htm
Jos eurooppalainen unelma voi tapahtua Amerikassa, tai joskus tapahtui, niin britti-tutkijoiden mukaan (HS 13.3.)taas amerikkalainen unelma, se että kuka tahansa lähtökohdistaan riippumatta voi menestyä elämässään, voisi nyt toteutua Pohjoismaissa,joissa tuloerot ovat vieläkin pienet (ainakin ilmeisesti jostakin näkökulmasta katsoen)
Huomioita:
Yhdysvaltain kritiikin kritiikki voi olla yhtä köyhää, kuin Yhdysvaltain kritiikkikin, Mutta oikein hyvin menee!
Epäilemättä molemmissa maanosissa on omat puolensa ja probleeminsa. MUTTA vaikka se olisi ilmeista ja tylsää: Aikamoisen isoja eroja USA:n ja Euroopan välillä kuitenkin on, kuten tiedetään: Antti Ronkaisen mainitsema Terveydenhuolto. Sairailla ei siinä kulttuurissa todellakaan ole mahdollisuuksia. Yhdysvallat on ainoa vauras teollisuusmaa, jolla ei ole yleistä, kaikille kansalaisille saatavilla olevaa terveydenhoitojärjestelmää. Yhdysvalloissa on länsimaiden kallein terveydenhoito ja yhdysvaltalaisen terveydenhuollon tulokset ovat huonoja. Huomioikaapa myös koulutusjärjestelmän malli, joka siirtyy kokoomuksen masinoimana meille hiljalleen pala palalta: stipendisysteemi ja valtavat lukukausimaksut takaavat todellisemman henkisen rappion ja eriarvoisuuden kuin satunnaiset pilvisihinät.
Hei yhteiskunnallis-tyypit,
asiasta täysin toiseen,
yhdysvaltalaisen kulttuurin erityinen piirre on ainutkertaisuuden vaatimus. Jokainen oma kokemus on siellä aina radikaalisti ainutlatuinen, mitä toki ihmisten kokemukset triviaalisti ovatkin.
Mut siis pointtina: kun jenkki soittaa BBC:lle tsunamin jälkeen Japanista se huutaa, kuinka sen kokemus on ollut täysin erilainen ja ainutlaatuinen ja luettelee kaikki samat löpinät kuin muutkin.
Empiirisesti jenkki-ihmisten ja jenkkikulttuurin kanssa toimimisesta tää on jääny selkeimpänä huomiona mieleen.